Kannanotto nyhtökauran ja suomalaisen innovoinnin puolesta

Suomalainen innovaatio on noussut hitiksi jo ennen kuin sitä edes saa kaupoista. Kyseessä on kasviproteiinituote nyhtökaura, jolla elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä voitti yleisöäänestyksellä Vuoden Nuori Tutkijayrittäjä –palkinnon.

Yhdistämällä kauran ja pohjoisessa kasvavan härkäpavun on saatu aikaan ravitsemuksellisesti ja ekologisesti loistava, allergeenivapaa tuote jonka raaka-aineet ovat kotimaisia, GMO-vapaita ja ekologisesti tuotettuja. Tuotantoeläimet syövät samojen raaka-aineiden proteiineja. On ekologisempaa syödä ravinto suoraan kuin kierrättää se eläimen kautta. Kaura kasvaa Suomessa hyvin ja tätä nykyä vain 6-8 prosenttia suomalaiskaurasta käytetään ihmisravinnoksi.

Nyhtökauraa voidaan käyttää ruuan valmistuksessa lihan asemesta proteiinilähteenä. Sen maku ja rakenne on sokkotesteissä luokiteltu lähinnä broileriksi tai riistaksi. Nyhtökaurassa proteiinia on 27 – 31,4 g / 100 g, kun vastaavasti naudan vähärasvaisessa jauhelihassa (rasvaa 7 g) on 18,8 g ja broilerisuikaleessa 21,3 g.
Eläinperäisiin proteiinin lähteisiin verrattuna nyhtökauran säilyvyys on huomattavasti parempi. Tuore liha ja kala täytyy käyttää muutaman päivän kuluessa ostamisesta, nyhtökaura säilyy jääkaapissa jopa pari kolme kuukautta.

Nyhtökauran kehittämisessä on päämääränä ollut myös ruuan valmistuksen helppous ja siinäkin on onnistuttu hyvin. Esimerkiksi jauhelihaan verrattuna merkittävä etu on se, ettei nyhtökauraa tarvitse kypsentää, pelkkä pyöräytys pannulla riittää.
Gold&Green Foodsilta kerrotaan, että tuote tulee myyntiin pop up -tyylisesti kevään aikana ja myöhemmin tätä vuonna varsinaiseen myyntiin. Kilohinnaltaan se tulee olemaan noin 16–20 euron luokkaa.

Nyhtökaura on Luonnonystävien ja muiden retkeilijöiden kannalta aivan erityisen kiinnostava; paljon proteiinia/painoyksikkö, hyvä säilyvyys, riistan maku, nopea valmistus ateriaksi ja kohtuullinen hinta; voiko retkeilijä enää muuta toivoa. Odotammekin jo innolla, että saamme tulevan syksyn ruskaretkellemme yhdeksi ateriaksi nyhtökauraa perinteisen paistetun jauhelihan asemesta.

Turun Luonnonystävät ry toivoo menestystä Gold&Green Foodsille, nyhtökauralle ja muille innovatiivisille kotimaisiin kasveihin perustuville tuotteille.

10.3.2016
Turun Luonnonystävät ry
Pekka Lainio