Ruskaretki 2016

Ruskaretki 2016 pe 9.9- ke 14.9

Kyseessä oli 27. peräkkäinen ruskamatkamme Pohjois-Lappiin Inarin seudulle. Retken tukikohtana oli perinteisesti Turun kaupungin omistama meille vuokrattu Nukkumajoen kämppä. Matkalle osallistui yhteensä 21 henkilöä

Lauantai 10.9
 • Saavuimme ensimmäiseen kohteeseemme, Kiilopään majalle noin klo 10:30.
 • Jaloittelimme ja haukkasimme raitista ilmaa hetken aikaa ja sen jälkeen siirryimme nauttimaan matkan hintaan sisältyvää kinkkukiusausta ravintolan noutopöydästä.
 • Ruokailun jälkeen lähdimme porukalla käymään Kiilopään huipulla 546m. Matkaa kertyi noin 2 km, mennen tullen. Korkeusero majan pihan ja huipun välillä on noin 200 m.
 • Vaeltajat pukivat jo tässä vaiheessa vaellusvarusteet ja pakkasiavat mukaan rinkkansa, koska  vaellusryhmä jatkoi Kiilopään huiputuksen jälkeen omaa reittiään.
 • Vaellusryhmän lähtö viivästyi lähes tunnilla, koska ruokaa ja muuta kannettavaa oli niin paljon, että jouduimme tasaamaan painon kaikkien kesken mahdollisimman tarkoin, jotta jaksaisimme ”kunnialla”. Osa ruuasta jätettiin jopa kokonaan pois. Silti kannettavaa jäi noin 18kg / vaeltaja.
 • Sunnuntairyhmä palasi bussille noin klo 15
 • Bussi kuljetti sunnuntairyhmän Saariselän keskustaan, jossa pidettiin pieni ostos/ tutustumistauko.
 • Saariselän keskustan jälkeen bussi vei ryhmän vielä Kaunispään huipulle 438m korkeuteen maisemia ihailemaan
 • Huipulta matka jatkui Inariin ja Nukkumajoelle. Matkalla pysähdyttiin Karhunpesäkivellä ja nautittiin LY:n kustantama pikkupäivällinen.
 • Sunnuntairyhmän  ohjelma määräytyi hyvin pitkälle ryhmän toiveiden mukaisesti

Kaikkina päivinä oli seuraavat perusaktiviteetit:

 • Mukavaa rentoa yhdessäoloa
 • Luonnosta nauttimista
 • Marjastusta
 • Melontaa
 • Saunomista
 • Makkaran grillausta ja vohvelienpaistoa
 • Iltanuotiolla istuskelua ja yhteislaulua
 • Tänä vuonna tunnelmaa loivat aidot jätkänkynttilät

Näiden lisäksi:

Sunnuntaina
Maanantaina
 • Risteily Inarinjärvellä, kohteena Ukonkivi. (tästä klikkaamalla lisätietoa) Paluumatkalla jäätiin laivasta Pielpavuonossa ja tutustuttiin Pielpajärven erämaakirkkoon. Kirkolta palattiin Inariin polkua patikoimalla noin 7 km.
Tiistaina
 • Tiistaina bussi lähti Nukkumajoelta noin klo 12 noutamaan vaeltajat Saariselältä ja samalla kyydillä halukkaat pääsivät bussin mukana Saariselälle ja Ivaloon noin tunniksi ostoksille ja tutustumaan nähtävyyksiin.
 • Kun kaikki olivat onnellisesti bussissa se kuljetti koko porukan Nukkumajoen kämpälle saunomaan, syömään emännän valmistamaa herkullista poronkäristystä ja viettämään yhteistä tunnelmallista nuotioiltaa.
Keskiviikko
 • Aamu alkoi noin klo 3 herätyksellä ja jatkui bussiin siirtymisellä ja kotimatkan aloituksella noin klo 4.
 • Matkalla pidettiin tarvittavat kahvitauot ja syötiin yksi omakustanteinen ateria
 • Turussa oltiin noin klo 21:10
Vaellusryhmän reittipisteet
kokonaisuus2
 • Vaellettavaa kertyi kilometreissä noin 46: Lauantai 10, sunnuntai 16 maanantai 10, tiistai 10
 • Kunkin päivän nimeä klikkaamalla avautuu päiväkohtainen tarkempi kartta.
 • Lisää tietoa kohteista ja vielä tarkempia karttoja löytyy tästä klikkaamalla
 • Valitse paikannimihaku ja nimeksi esim. ”Kiilopää”
ruskamatka2016-2

Lauantaina menimme Kiilopään valloituksen jälkeen Luulammelle ehdimme sinne juuri vähän ennen kahvilan sulkemista ja saimme nauttia herkulliset munkkikahvit. Luulammelta jatkoimme Rumakurulle, johon leiriydyimme LA-SU yöksi.

ruskamatka2016-7

Sunnuntaina vaellsimme Rumakurulta retkeilyreittiä myöden Taajoslaavulle noin 6km, siellä söimme päiväaterian.

ruskamatka2016-15

Jatkoimme aterian jälkeen aluksi retkeilyreittiä myöden noin 4km pohjoiseen.  Käännyimme reitiltä itään. Tarkoituksemme oli kulkea  Kivipään tunturille johtavaa polkua. Polku oli kuitenkin niin kasvillisuuden peitossa, että emme löytäneet sitä, joten lähdimme kulkemaan suoraan navigaattorin ja kompassin yksimielisesti osoittamaan suuntaan umpimetsässä. Noin puolen tunnin tarpomisen jälkeen osuimme polulle ja jatkoimme sitä myöden loppuun asti, koska oletimme, että se johtaa todennäköisesti Lassinojan parhaaseen kahluupaikkaan. Näin myös kävi ja pääsimme ojan toiselle puolelle kuivin jaloin kenkiä riisumatta :-). Saavuimme  Lassinojan lammen rannalla olevalle Kivipään autiotuvalle, jonne leirydyimme SU-MA yöksi.  Autiotuvalla tapasimme kolme miestä, joiden kanssa meillä, erityisesti Heikillä, oli paljon yhteistä keskusteltavaa, koska he olivat erityisen kiinnostuneita juuri LUONNOSTA. He olivat vaellelleet samalla kokoonpanolla Lapin maisemissa jo yli 20 vuotta luontoa ihailemassa ja kuvaamassa. Saimme heiltä myös vinkkejä maanantain reittimme hienosäätöön.

Maanantaina Lähdimme majalta pohjoiseen polkua pitkin noin 1,5km kuljettuamme käännyimme vaeltajakonkarien neuvojen mukaisesti suoraan kohti Kanjonia, joka kuulema on paremminkin KURU. Ylitimme kivikkoisen alueen ja päädyimme Kivipään rinteeseen 455m korkeuskäyrälle.

Sumun ja tihkusateen vuoksi näkyvyys oli kovin heikko eikä mitään kiintopisteitä ollut nähtävissä.

Sumun ja tihkusateen vuoksi näkyvyys oli kovin heikko eikä mitään kiintopisteitä ollut nähtävissä. Kuljimme jonkin aikaa pelkän navigaattorisuunan varassa ja päädyimme onnellisesti kurun reunalle.  Ihastelimme hetken hurjia näkymiä sumun keskellä ja lähdimme kohti kurun lounaispäätä alkuperäisen reittisuunnitelman mukaisesti. Päädymme pienen joen rantaan, josta haimme sopivan tuulensuojaisen paikan.

ruskamatka2016-27

Siellä keittelimme italianpataa ja söimme sen hyvällä ruokahalulla. Ruokalevon jälkeen jatkoimme Heikin ohjauksessa mukavaa kangasmetsää kulkien  Vellinsärpimän päivätuvalle. Tuvan ulkotulipaikalla paistoimme räiskäleitä ja grillasimme makkaraa.

Tiistaina kuljimme retkeilyreittiä myöden noin 1,5km Luttotuvalle.  Lähdimme niin innoissamme liikkeelle, että kuljimme vahingossa ojan väärää puolta. Tämän seurauksena jouduimme tekemään pienen ojan ylityksen tuvalle päästäksemme.

ruskamatka2016-34

Tuo ylitys ei ihan kaikilta sujunut ongelmitta mutta muovipussilla tehostetut varasukat pelastivat tilanteen ja pääsimme lähes välittömästi jatkamaan kohti viimeistä päiväruokapaikkaa Palo-ojan kotaa, jossa söimme viimeisen retkiaterian. Kodalta jatkoimme retkeilyreittiä myöden Saariselälle noin 6km. Matkalla kohtasimme paljon päiväretkeläisiä, jotka olivat liikkeellä suihkun raikkaina trendikkäissä ulkoiluasuissa pieni eväsreppu selässään. Saavuimme Tunturihotellin sisääntulotaululle, josta jatkoimme pysähtymättä Saariselän keskustaan Panimoravintolaan nauttimaan perinteistä rommitotia. Iloksemme kohtasimme ravintolan ulkopuolella kuljettajamme ja muutamia sunnuntairyhmän jäseniä. Käväisimme vielä Kuukkelissa ja nousimme sen läheisyydessä ovalta pysäkiltä tuttuun bussiin, joka kuljetti meidät turvallisesti Nukkumajoelle.

Jätkänkynttilät nukkumajoella
Nukkumajoella saimme ihastella aitoja jätkänkynttilöitä, joiden sytyttäminen vaati pientä kekseliäisyyttä 😉
dav
Wanha tukkikämppä oli jälleen tukikohtana.

Kiitos kaikille järjestelyissä mukana olleille, sekä koko porukalle, tämä retki antoi paljon voimaa ja ideoita seuraavan retken totetukseen. Tavataan taas vuoden päästä samoissa merkeissä! 🙂

Pekka Lainio

Lisää kuvia klikkaa tästä